چسب های ساختمانی

انواع چسب های ساختمانی و کاربرد آن

چسب را می توان به عنوان یک متریال غیرفلزی که قابلیت اتصال دائمی سطوح بر روی هم از طریق پروسه های مختلف چسباندن را دارد، تعریف کرد. انواع چسب ها در صنایع مختلفی نظیر ساختمانی ، خودروسازی، هوافضا، الکترونیک و … کاربرد دارد. اما کاربرد گسترده ای که انواع چسب ها در ساخت و ساز دارند، با کارایی آن در هیچ صنعت دیگری قابل مقایسه نیست.

 

کاربرد چسب ها در پروژه های ساخت و ساز  

به کارگیری انواع چسب ها در ساختمان سازی مزایای قابل توجهی دارد. به جرأت می توان گفت که با روی کار آمدن چسب های ساختمانی، صنعت ساخت دچار تحول بزرگی شده است. چسب های ساختمانی در بخش های مختلف یک پروژه ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند. از چسباندن مصالح ساختمانی به هم و ایجاد پراکندگی یکسان فشار بارهای ساختمانی گرفته تا ترمیم و تعمیر مصالح و بالا بردن مقاوت سازه؛ همگی از مزیت های بیشمار چسب های ساختمانی بهره می برند.

علاوه بر همه مواردی که در بالا ذکر کردیم، استفاده از چسب های ساختمانی به شدت مقرون به صرفه هستند. دلیل این موضوع هم به ساختار و ترکیبات و پروسه های تولیدی انواع چسب های ساختمانی برمی گردد و هم به بحث اجرا و شرایط و ملزومات به کارگیری آن.

 

در ادامه به معرفی انواع چسب های ساختمانی و ویژگی ها و کاربرد آنها در بخش های مختلف ساخت و ساز می پردازیم.

 

انواع و اقسام چسب های ساختمانی

چسب های ساختمانی انواع مختلفی دارند که بعضی از آنها به طور طبیعی و بعضی دیگر طی فرآیند های مصنوعی به دست می آیند. بسته به ساختار شیمیایی هر نوع چسب ساختمانی و قابلیت هایی که دارد، در بخش های مختلف ساختمانی از آنها استفاده می شود. پرکاربردترین چسب های ساختمانی به شرح زیر می باشند:

 

چسب پلیمری

چسب پلیمری طی یک فرآیند مصنوعی تولید و برای استفاده در پروژه های ساخت و ساز به کار گرفته می شود. این نوع چسب ساختمانی قدرت چسبندگی، قابلیت تحمل بارهای ساختمانی و انعطاف پذیری بالایی دارد. چسب پلیمری در چسباندن کاشی و سرامیک به دیوار، کف سازی با متریال مختلف از جمله چوب و همچنین آماده سازی و اجرای سقف کاذب کاربرد دارد.

این نوع چسب در مقابل گرما خاصیت سفت شدگی دارد و در دماهای بالا به راحتی روان می شود. در واقع چسب پلیمری بسته به ساختار مولکولی اش به گرما عکس العمل نشان می دهد.

 

انواع چسب ساختمانی

 

چسب اکرلیک

چسب های اکرلیک در صنعت ساختمان سازی مدرن، به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. قدرت بالایی که این متریال در چسباندن مصالح ساختمانی دارد، آن را برای استفاده در طیف وسیعی از فرآیندهای ساخت و ساز قابل مناسب می کند. چسب اکرلیک در مقابل دماهای بالا خاصیت روان شدگی دارد و به این طریق می توان به راحتی از آن استفاده کرد .

تقاضا برای چسب های اکرلیک در صنعت ساخت و ساز به شدت بالا است و علت آن چسبندگی فوق العاده ای است که این متریال ساختمانی دارد. چسب اکرلیک با وجود اینکه یک مصالح ساختمانی ارزان قیمت به حساب می آید، اما می تواند در خیلی از پروژه های ساختمانی به کار گرفته شود.

همچنین چسباندن انواع مختلف مصالح ساختمانی به هم از دیگر خواص منحصر به فرد چسب اکرلیک می باشد. این موضوع نشان دهنده انعطاف پذیری بالایی است که چسب اکرلیک در استفاده در بخش های مختلف یک پروژه ساختمان سازی دارد.

 

چسب ساختمانی رزین

چسب رزین قابلیت اتصال فوق العاده بالایی دارد. این متریال به صورت پودر، اسپری، امولسیون و مایع تولید می شود. این چسب در هر دو مورد کامپوزیت و کامپومر به کار گرفته می شود. یکی از ویژگی های چسب رزین مقاوت آن در مقابل ریزنشت باکتریایی می باشد.

چسب رزین در اتصال مصالح مختلفی مثل چوب، شیشه، سرامیک و فلز به کار گرفته می شود. البته قابل ذکر است که اپوکسی رزین در مقابل آب مقاومت ندارد. قرارگرفتن در رطوبت و خیسی می تواند در طولانی مدت قدرت چسبندگی چسب ساختمانی رزین را کاهش دهد.

 

چسب رزین

 

چسب حرارتی HMA

چسب حرارتی MMA که به وسیله یک تفنگ حرارت دهنده مورد استفاده قرار می گیرد، کاربرد گسترده ای در ساختمان سازی دارد. اجزای بخار شدنی که در این متریال وجود دارد، باعث می شود که مرحله خشک کردن چسب در ساخت و ساز به خودی خود حذف شود. یکی از ویژگی های این چسب تاریخ مصرف طولانی اش می باشد، که باعث شده برای ذخیره و نگه داری به شرایط خاصی نیاز نداشته باشد.

استفاده از این نوع چسب ها از طریق وسیله ای که به اصطلاح به آن تفنگ حرارتی می گویند، انجام می گیرد. این وسیله چسب جامد را با استفاده از حرارت به چسب مایع تبدیل می کند. به این طریق به راحتی می توان از آن در چسابندن و پرکردن حفره های خالی مصالح یا قسمت های مختلف سازه استفاده کرد.

 

چسب اپوکسی

چسب اپوکسی در رنج وسیعی از فرآیندهای ساخت و ساز کاربرد دارد. این چسب قدرت چسبندگی بالایی دارد، مقاومتش در مقابل محیط های شیمیایی بالاست و همچنین در مقابل فشار بارهای ساختمانی نیز تحمل زیادی دارد. چسب اپوکسی در دونوع یک جزئی و دو جزئی تولید می شود.

اپوکسی یک جزئی در دماهای بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ درجه فارنهایت اجرا می شود و در مقابل شرایط محیطی مقاوت شیمیایی بالایی دارد. این چسب در اتصال ورقه های فولاد به بتن، چسباندن ورقه های کامپوزیتی به فولاد، بتن، سنگ، سرامیک، کاشی، چوب و … و همچنین اتصال میلگرد و پیچ به بتن کاربرد دارد. همچنین در پر کردن حفره ها و شیارهایی سطوح مصالح ساختمانی مختلف و ترمیم آنها می توان از چسب اپوکسی استفاده کرد.

 

چسب ساختمانی

 

چسب فشاری

چسب های فشاری چسبناکی خود را همواره حفظ می کنند. بنابراین، این نوع چسب می تواند در رطوبت نیز بدون ایجاد تغییر اجرا شود. چسب فشاری تحت دمای مشخص و با اعمال نیروی فشار معینی به کار گرفته می شوند. چنانچه فشار وارده و یا دمای مورد نیاز برای عمل کردن چسب فشاری تأمین نشود، حباب هایی در بافت آن به وجود می آید. این چسب ها از رزین های طبیعی، رزین ها سنتزی و پلی اکریلات ها ساخته می شوند. چسب های فشاری در اتصال انواع کاشی و سرامیک، ترمیم و همچنین تعمیر مصالح و سازه به کار گرفته می شوند.

 

چسب خمیری

چسب خمیری کاشی که گاهی به آن چسب خمیری سرامیک می گویند، از عناصری مانند رزین امولسیون و مواد معدنی ویژه ساخته می شود. البته مجموعه ای از عناصر در جهت غلظت بخشیدن به این چسب استفاده می شود، که به آن حالت خمیری می دهد.

همین موضوع باعث بالا بردن مقاومت آن در مقابل رطوبت و فشار بارهای ساختمانی شده است. از جمله فرآیندهایی که این متریال ساختمانی در آن نقش دارد می توان به اتصال کاشی و سرامیک در فضاهایی مثل سرویس بهداشتی و حمام که رطوبت بالایی دارند، اشاره کرد.

 

چسب غیرهوازی

مونومرها در چسب های غیرهوازی تنها در غیاب هوا عمل می کنند. این نوع چسب از اکرلیک های دیگر غیرسمی تر هستند. چسب های غیرهوازی در اتصال شیشه، چوب و پلاستیک به کار گرفته می شوند.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *